Naci Görür: Türkiye’de hiçbir kurum depreme hazır değil
Naci Görür, beklenen İstanbul depremi için sürenin çok kısa olduğunu ancak kentte hummalı bir çalışmanın olmadığını belirterek, “Belediye ve hükümetin işbirliği içinde İstanbul’u depreme hazırlaması gerekiyor. ne yazık ki hep farklı bir tonda çalınıyor. Bunu bir bilim adamı olarak görüyorum. Ben de isyan ediyorum, söylüyorum. “Ama elimizden gelen bir şey yok. Türkiye’de depreme hazır bir kurum görmedim” dedi.
Büyükçekmece Belediyesi’nin 39. TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında düzenlediği “Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm” konulu söyleşi vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Moderatörlüğünü Prof. Dr. İlhan Osmanşahin’in yaptığı röportajın konuşmalarını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görer yaptı.
“İSTANBUL DEPREM İÇİN HAZIRLANMALIDIR”
prof. Naci Görür, son dönemde meydana gelen depremler ve bunların beklenen İstanbul depremine etkileri ile ilgili gözlemlerini ve deprem hazırlıklarını paylaştı. Türkiye’de hiçbir kurumun depreme hazır olduğuna inanmadığını belirten Görer, şunları kaydetti:
“Elektrik enerjisi ve İGDAŞ ile görüştüğünüzde ‘Biz iyiyiz, hazırız’ diyorlar. Ama son küçük bir deprem daha oldu, tüm iletişim sistemleri çalışmadı. Bir de bilgi alamıyorum. Onlardan bir şey demiyorlar.Hükümet belediye el ele yürümezse İstanbul’u depreme hazırlar mısınız?Çocuk musunuz?Böyle bir şey olur mu?Halkım buna nasıl izin verir? nasıl güzelmiş yani belediye ve hükümetin el birliği ile İstanbul’u depreme hazırlaması lazım ama maalesef hep ayrı telden oynanıyor ben bir bilim insanı olarak bunu görüyorum ben de isyan ediyorum diyorum ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok.” Şimdi, o yüzden bilmiyorum. Büyük olasılıkla, elektrik eskisi gibi kesilecek. Umarım dedikleri kadar uzun sürmez. Ama aynı şey su için de geçerli.” n de geçerli. Mesela bugün İstanbul’a İSKİ yüzde 90 kapasiteyle su veriyorsa yarın yüzde 30’a düşerse Allah korusun ne yapacağız? ?Deprem, bu deprem!Bir yanda ateş bir yanda kirlilik olabilir.Su olmayınca nasıl yaşanır?” dedi.
“40 BİN AİLEYİ KURTARDIK”
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Büyükçekmece, İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Büyükçekmece’de devam eden dönüşüm çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Hasan Akgün, her hafta yaklaşık 5 ila 11 binayı yıktıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Kentsel dönüşümü yaparken ada bazında kentsel dönüşüm için bastırıyoruz. Büyükçekmece İstanbul’un ayrıcalıklı bir ilçesi. Şimdiye kadar 40 bin yıkılacak binayı restore ettik. Depremde 40 binden fazla ev ölecekti. bugün 40 bin ailemizi kurtardık ve devam ediyoruz.Fakat zorlanıyoruz Hocam sadece ev tadilatı yapmıyoruz.Şehrin siluetini değiştirdik.Dış cephe kaplaması proje kabul edilmedikçe yapılamaz. mimari estetik kurulu tarafından Çatı yeşil veya mavi olacak Park ve Bahçe Müdürlüğü tarafından belirlenen ağaç cinsi daire başına en az 3 adet olacak 6 ile 6 metre arasında ağaç dikilecek Otopark sorunu çözülecek. Bunun dışında ruhsat ve yerleşim yeri almak laf konusu değil.Kentsel dönüşümün adı bu aslında.Binayı yıktım,yaptım,bina sağlamlaştı.Ne oldu? şehre getirdin mi? Hayır, o kadar yapmadık. Beyaz bir şehir yapmaya karar verdik. Beyaz ve beyaz tonlarında olmalıdır. Akdeniz mi? Kentin peyzajını güçlendiriyoruz. Peyzaj projesi olmayan hiçbir yere ruhsat vermiyoruz. Mimari estetik kurulu peyzaj projesini kabul eder.”