Haber

Bakan Ersoy: Efes Kültür Yolu Festivali ile İzmir sanatla dolacak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin 10. durağı Efes Kültür Yolu Festivali olacak. Projenin 5 Ağustos’ta Nevşehir Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali ile başladığını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 28 Ekim – 2019 tarihleri ​​arasında İzmir’de düzenlenecek Efes Kültür Yolu Festivali ile şehrin sanatla dolu olacağını söyledi. 5 Kasım.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin 10’uncu durağı olan Efes Kültür Yolu Festivali, 28 Ekim – 5 Kasım tarihleri ​​arasında İzmir’de gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz Nisan ayında aslına uygun olarak restore edilen Alsancak Monopol Fabrikası’nın yerinde açılışı yapılan İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda Efes Kültür Yolu Festivali için basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhuriyetin 100. yılında bu yıl 100 günlük bir seri düzenlemek istediklerini belirterek, festivalin düzenlendiği şehir sayısını 11’e çıkardıklarını söyledi.

Türk Kültür Yolu Festivallerini 2028 yılında 35 şehre çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Bakan Ersoy, “100 günlük bu seri 5 Ağustos’ta Nevşehir’de başladı. Çanakkale, Gaziantep, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya ile devam edecek. Etkinlikler Toplumun her kesiminin katılımıyla gerçekleştirilecek, “Her yaş grubuna hitap ediyor. Herkes kendi zevkine uygun birçok farklı sanat etkinliğine katılabilir. 9 gün boyunca şehrin sanatla dolu olmasını istiyoruz” dedi.

Vatandaşların kültür ve sanata kolay ve rahat ulaşımını sağlamak istediklerini anlatan Bakan Ersoy, festivaller sayesinde şehirlerin marka haline geleceğine dikkat çekerek, “Bundan sonra şehir sayısını artıracağız ve en önemlisi şehirleri daha da büyüteceğiz. Bunlara uluslararası bir boyut da katacağız. Mümkünse etkinlikleri çok daha erken duyuracağız. Kasım ayının sonundan itibaren önümüzdeki yılın etkinlik programlarını duyurmaya başlayacağız.” “Etkinlik programları bir yıl önceden açıklanacak. Katılımcı çok. Toplamda 30 bin civarında sanatçı olacak. Etkinliklerden milyonlarca vatandaş faydalanacak. Etkinlikler 1 Nisan’dan 1 Aralık’a kadar devam edecek. Serinin 10’uncusu için İzmir’deyiz” dedi.

‘SANATIN HER TÜRLÜSÜ SUNULACAK’

İzmir’de restore ettikleri eski Tekel Fabrikası’nın şehrin önemli noktalarından biri olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu alanı çok kısa sürede restore ederek vatandaşların kullanımına açtık. Çevredeki kurumlarla görüşmelerimiz sürüyor. Bu alanı genişleteceğiz. Bornova Kültür Merkezi 4 yıl önce hizmete açıldı. Ayrıca bir de ilçemiz olacak. Kültürpark’ta etkinlik. Özellikle gençlere yönelik çalışmalar var. 100 eser sergilenecek. Kültür Yol festivallerinin özelliği sanatın her türüne yer vermemizdir. Sadece konser olarak değil, kültür ve sanatın buluştuğu etkinlikler olarak da hatırlanmalıdır. sonuna kadar yaşanıyor. Bakanlığımıza bağlı genel müdürlüğün statüsünü değiştiriyoruz. Şehir sayısı arttıkça etkinlik ekibi büyüyecek. 4 Kasım’da Antalya’ya bekliyorum. Antalya’da “düzenleyeceğiz” Etkinliklerin daha yaygın olduğu bir festival.”

‘ANADOLU’NUN FESTİVALLERE İHTİYACI VAR’

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bakan Ersoy, festivallere ilginin yoğun olduğunu belirterek, ziyaretçi sayıları hakkında da bilgi verdi. Anadolu’da beklentilerin üzerinde bir ilgiyle karşılaştıklarını anlatan Bakan Ersoy, “2 milyon nüfuslu bir şehre gidiyoruz. 1 milyondan fazla kişinin etkinliğe katılması bizi mutlu ediyor. Anadolu’nun bu festivallere ihtiyacı var. Bu festivallere” dedi. Sanatçılar açısından da çok değerli. Ülkenin tanıtımı açısından düşünüyoruz.” Bu festivalleri marka yüzü haline getireceğiz. Yurt dışında marka haline gelmiş sanatçıları ülkemize kazandırmak istiyoruz. Bütün konsolosluklarla temasa geçtik. Son iki yıldır Turizm Kalkınma Ajansı organizasyonuyla muhabir, editör ve influencerları buluşturuyoruz. Bu etkinlikler sayesinde şehirlerin turizm sektörü ve esnafı yüksek gelir elde edecek. Bunun her yıl devam etmesini istiyorlar” dedi.

‘İZMİR İSTANBUL ÜZERİNDEN DÜNYAYA BAĞLANMAK İSTEMİYOR’

Bakan Ersoy, yürütmesi durdurulan Çeşme Turizm Projesi hakkında da şu bilgileri verdi:

“Çeşme planı askıya alınmaya hazır. Ama yürütmenin durdurulması var. Adli tatil döneminde olduğu için mahkeme muhtemelen önümüzdeki ay kararını verir. İzmir gibi şehirlerde bu konulara siyasi yaklaşmıyoruz. Tüm fikirlere saygılıyız. Planla ilgili sunum yaptığımızda çok sayıda talep aldık. Bakanlığımızın çalışmalarında bu talepler ele alındı. Büyük bir kısmı karşılandı. Biz bu konuya samimi ve şeffaf yaklaşıyoruz. Ancak bazıları Belediye dahil insanlar farklı toplantılarda farklı açıklamalar yaptılar ve konuya samimi yaklaşmadılar.İzmir adına üzülüyorum.Hava trafiğinden en çok İzmirliler şikayetçi.Dünyaya internet üzerinden bağlanmak istemiyorlar. İstanbul. Arz ve talep istikrarını sağlamazsanız bu nasıl olacak? Bu tür Ege projeleriyle İzmir’i en az 40 ülkeye, 70-80 şehre bağlayabilirsiniz. En yakın örnek Antalya, daha fazlasıyla bağlantısı var. 200’den fazla şehir. Buradan elde edeceğimiz gelirle öncelikle İzmir’de restorasyon gerektiren projelere destek vereceğiz. Bu sadece Çeşme projesi değil. Buradan elde edilecek gelir tüm Ege bölgesine harcanacak. Özellikle Çeşme’de altyapı sorunları var. Bu proje her şeyi çözüyor. Projede her şey düşünüldü. Proje bakanlık bürokratları tarafından hazırlanmadı. Yurt dışında 7 üniversite, 50’den fazla akademisyen ve enstitünün hazırladığı binlerce sayfalık bir çalışmaydı. Bu alanda uzman kişiler tarafından hazırlanmıştır. Bilirkişi atanıyor, bu beni üzüyor. Akademisyenlerin rapor ve çalışmalarının bulunduğu klasörler var. Sekiz ay boyunca detaylı olarak incelendi. Ne zaman iyi bir şey yapılmaya çalışılsa hemen ‘Bu bir kâr projesidir’ başlığını taşıyor. İzmir’e siyaseten yaklaşmamalıyız. Her fırsatı değerlendirerek İzmir ve İstanbul için projeler yürütüyoruz. “İzmir’i hak ettiği yere getireceğiz.”

HAFRİYAT ÇALIŞMALARINA MALİ DESTEK

Türkiye’nin çok sayıda turist aldığını belirten Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmin 81 ile yayılması için çalıştıklarına dikkat çekerek, bu ayın 31’inde TÜİK verileri açıklandıktan sonra detaylı bilgi vereceklerini belirtti. Bakan Ersoy, “Efes’te çok büyük bir projeye başladık. Tüm kazı müdürlüklerini 12 aylık kazı programına dahil etmeyi başardık. Türk Tarih Kurumu’ndan kaynak aktarıyoruz. 2024’te kazıyı artıracağız” dedi. Yerel kazı müdürlüklerinin bütçeleri. Yıl sonuna kadar 31 yurt dışı kazı gerçekleştirilecek.” “Cumhurbaşkanlığına Türk kazı koordinatörlerini atamaktayız. Çünkü maalesef yabancı kazı müdürlükleri kısa sürede kazı yapmaya başladı. Geçen ay Efes’te başladık. Cumhuriyet tarihinin en büyük çalışması yapılıyor. Yapacağız.” Son 60 yılda yapılan kazı ve onarımları 4 yıllık sürede tamamladık. Çok tezli bir çalışmaya başladık” dedi.

GENÇ YETENEKLERDEN AŞIK VEYSEL’E SAYGI ANI

20 bin metrekare kapalı alana sahip İzmir Kültür Sanat Fabrikası Efes Kültür Yolu Festivali, en özel etkinliklere, açık hava konserlerine, söyleşilere ve sergilere ev sahipliği yapacak. Bu sergilerden biri de Aşık Veysel’in ölümünün 50. yılı anısına düzenlenen ‘Genç Sanat: 9. Yeni Sanat Proje Yarışması’ sergisi olacak. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün görsel sanatlar alanındaki genç sanatçıları desteklemek amacıyla başlattığı yarışmanın Aşık Veysel temalı sergisi sanatseverlerle buluşacak. Sergide, yarışma sonucunda seçilen, video, fotoğraf, enstalasyon, yeni medya, grafik, resim, seramik, baskı, heykel ve karma teknik gibi görsel sanatın her türlü anlatım türünde üretilmiş toplam 30 eser yer alacak. . İzmir Kültür Sanat Fabrikası Açık Hava Sahnesi’nde 1920’lerden Günümüze Kadın Giyim Sergisi, Ali Congun, Okan Cabalar ve Büyük L Stand Up Gösterilerinin yanı sıra Nilgün Belgün’le Aşk ve Komedi gösterisi de yer alacak.

İZMİR’E ÇAĞDAŞ SANAT ÇIKIŞI: UZAK/YAKIN

Yeni sanatın dijital arşivini misyon edinirken, Türkiye’deki güncel sanat üretimini geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen Kolekta, yeni projesiyle Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında ilk kez İzmir’de sanatseverlerle buluşacak. ‘Uzak Yakın’ stand serisi. Çağdaş sanat alanında üretim yapan sanatçıların erişilebilirliğini ve etkileşimini güçlendirmek amacıyla İstanbul dışına uzanan sanat platformlarına bir yenisi olarak ‘Uzak Yakın Sergileri’ ekleniyor. Far Near Exhibitions Vol.I İzmir, çağdaş sanat alanında üretim yapan 100’e yakın sanatçının eserlerinden oluşan bir seçkiyle İzmirli sanatseverlerle buluşacak. Far Near Vol.I İzmir, 28 Ekim – 28 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında ‘İzmir Fotoğraf ve Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’ ve ‘İzmir Fotoğraf ve Heykel Müzesi Sanat ve Tarih Galerisi’ olmak üzere iki mekanda ziyaretçilerini ağırlayacak.

GASTRONOMİ FESTİVALİ YAŞANACAK

Festivalde, dünyaca ünlü restoran değerlendirme sistemi Michelin tarafından 2023 yılında İstanbul ve Bodrum’la birlikte Türkiye rehberine dahil edilen İzmir’in gastronomi zenginlikleri de tartışılacak. Kültür Park İzmir Gastronomi Alanı’nda, 29 Ekim İzinde Büyük İzmir Kültür Sofrası, İzmir Sofralarında Çiçekler Açıyor, Saraylardan İzmir’e/Tatlı Bir Şerbet Sunumu, Latife Hanım Mutfağı’ndan Gazi Mustafa Kemal’in Damak Tadına İzmir Sofrası, Üniversite Öğrencilerinin Yemek Yarışması/Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Favori Yemekleri, Yöresel Yemek Yarışması/Büyükanne Öğret Bana, Bir Lezzet Hikayesi; Denizden Gelen Ne Varsa Sefarad Lezzetlerinin İzmir’e Armağanı Şambali; Boyoz, Bağırsak Taze Kokoreç, Bağırsak Yemekleri ve Geç Etkinlikler olacaktır. Festival kapsamında gerçekleştirilecek olan Ege’nin İnci Tanesi İzmir Gastronomi paneli Bilge Keykubat, Ahmet Güzelyağdöken, Nedim Atilla ve Berrin Rasuli’nin katılımıyla gerçekleşecek.

FESTİVAL ÇATI ALTINDA İZMİR’DEKİ KÜLTÜR KURUMLARI

Festival kapsamına Arkas Sanat ve Folkart Galeri gibi İzmir’deki kültür kurumları da dahil edildi ve festival boyunca bir anlamda tek çatı altında toplandı. Cumhuriyet devrimleriyle yetişen ve sanatsal eserleri bu devrimlerin ışığında şekillenen ilk kuşak olarak tarihi değer taşıyan iki değerli sanatçı; Nejad İhtilal ve Mübin Orhon’un eserlerinden oluşan ‘İki İmge Gezgini/Nejad İhtilal, Mübin Orhon Sergisi’, 18 Şubat’a kadar festival süresince ve sonrasında Arkas Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü Necmi Sönmez’in üstlendiği stant, ilk kez bu iki sanatçının olgun eserleri aynı anda sergileniyor.

ATATÜRK’ÜN YAYINLANMAMIŞ 150 YORUMU

Folkart Galeri’de sergilenecek ‘Karanlıkta Akan Yıldız Mustafa Kemal Atatürk Sergisi’ festivalin en özel rotalarından biri. Efes Kültür Yolu Festivali ile başlayacak stant, 2024 Nisan ayına kadar festival süresince ve sonrasında ziyaret edilebilecek. Nazım Hikmet’in Kuvayımilliye Destanı’nın unutulmaz bir dizesinden ilham alınarak hazırlanan stant, yedi yıl sürdü; Proje Direktörlüğünü Folkart Galeri Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in üstlendiği sergi, Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına düzenleniyor. Sergide, Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşılan 150 yayınlanmamış fotoğrafı ile Atatürk’ün kullandığı pek çok bilinmeyen obje yer alıyor. Bu objeler arasında Atatürk’ün sigara tablası, bastonu, kravatı gibi örnekler yer alıyor. Yerli ve yabancı fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar ile Atatürk’ün bazı kişilere imza attığı fotoğraflar standın en dikkat çekici bölümünü oluşturuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özel yazışmalarının orijinalleri, el yazısıyla yazılan mektuplar, madalyalar ve en kritik anlardaki telgraflar da serginin dikkat çeken diğer unsurları arasında yer alıyor. Sergide Atatürk’ün kendi el yazmaları, annesi Zübeyde Hanım’ın mektubu, Atatürk’ü anlatan dönem posterleri, belgeler ve çok sayıda dönem gazete ve dergi örneklerinin yanı sıra, yüz yıl önce kullanılan Cumhuriyet ve Atatürk için üretilmiş çok özel objeler yer alıyor.

TÜRK KÜLTÜR YOLU FESTİVAL KLASİKLERİ

Refik Anadol’un Kültür Yolu Festivallerinin vazgeçilmezi ‘Rönesans Düşleri Dijital Sergisi’ Tarihi Alsancak Garı’nın eski gişelerinde, ‘Bir Rüyanın İnşası Dijital Sergisi’ Cumhuriyet’te ziyaretçilerle buluşacak Meydan ve ‘Metinden Piksele Dijital Sergi’ İzmir Ekonomi Kongre Merkezi fuaye alanında ziyaretçilerle buluşacak. ‘Garip Ay ve Ebru Haritalama Performansı’ her akşam İzmir Atatürk Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor olacak. Festivalin ilk gecesi olan 28 Ekim’de İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve İzmir Devlet Opera ve Bale Korosu, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak amacıyla özel bir konserle sanatseverlerle buluşacak. Şef Tolga Taviş yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Koro Şefi Ahmet Kahyaoğlu’nun geceye hazırladığı İzmir Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun bu özel konserinde; Bornova Kültür Sanat Merkezi, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüksek sanat alanındaki asırlık mirasını hatırlatmak amacıyla Necdet Aydın Sahnesi’nde izleyicilere çok özel bir program sunacak. 3 Kasım’da Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından ‘Kamelyalı Kadın’ balesi, 4 Kasım’da Şef Hasan Niyazi Tura yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası tarafından ‘Ege Senfonisi’ konseri ve 4 Kasım’da ise ‘Ege Senfoni’ konseri verilecek. 5 Kasım’da Türk halk müziğinin sevilen solistleri Nilgün’ü seslendirecek. Kızılcı ve İsmail Altunsaray ile şef Eray İnal’ın orkestra şefliğindeki ‘Neşet Ertaş Senfonili Türküler’, Efes Kültür Yolu Festivali kapsamında seyirciyle buluşacak.

TÜRKAN ŞORAY VE EDİZ HUN İLE GÖRÜŞME

Efes Kültür Yolu Festivali söyleşileriyle de kamuoyuyla buluşacak. Sinemanın iki usta ismi Türkan Şoray ve Ediz Hun’un söyleşisi Efes Kültür Yolu Festivali’nin özel buluşmalarından biri olacak. Resimden tarihe, tiyatrodan arkeolojiye kadar geniş bir yelpazede gerçekleşecek söyleşiler festival boyunca farklı mekanlarda devam edecek. Usta oyuncu Ali Poyrazoğlu ‘Yardım Türküsü’ adlı oyunuyla Bornova Kültür Sanat Merkezi’nde sahne alacak. Bornova Kültür Sanat Merkezi ayrıca ‘Martı’, ‘Kiraz Bahçesi’, ‘Hey Giden Günler’, ‘Abur Food Show Doğan & Onur’, ‘Abdülhamid Han II Usta’ oyunlarına da ev sahipliği yapacak. ‘Annemin Son Çılgınlığı’, ‘Siyahlı Kadın’, ‘Annapurna’ ve ‘Rüya Gibi’ oyunları İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde sahnelenecek. Hisar Camisi’nde Fatih Çıtlak Hoca ile Tasavvuf, Hikmet ve Meydan Uygulamaları Topluluğu’nun etkinlikleri gerçekleştirilecek. Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin vazgeçilmezi olan çocuk etkinlikleri de Efes Kültür Yolu’nda yer alacak. İzmir Kültür Sanat Fabrikası, Turgut Pura Vakfı Atölyesi, Gündoğdu Meydanı çocuklara yönelik hazırlanan atölye çalışmaları, yarışmalar ve tiyatro oyunlarıyla renklenecek.

haberorhaneli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu